Wednesday, March 18, 2009

Burung Hijau berbalong merah (purple galinulle)


Semalam saya pergi ke Kota Bahroe, Perak dan jumpa burung yang sangat menarik ini. Bulunya hijau dan kepalanya berbalong merah. Ianya dilihat berhampiran dengan kolam lombong dan jinak pulak tu. Dapat jugak saya memerhati dan menangkap gambarnya. Mungkin burung ni jenis burung air kerana ianya bermain disekitaran paya yang berair.

Bagi penonton yang melihat, pohon maklumkan kapada saya nama burung ni ya! Saya telah check dengan yahoo dan didapati nama burung ini ialah PURPLE GALINULLE atau nama saitifiknya porphyrio porphyrio.

4 comments:

Tabib said...

Saya tak jumpa lagi burung cantik ni.
Beautiful Purple Swamphen (Porphyrio porphyrio) "Pangling"

Tattibau said...

Saya dah browse kat internet dan jumpa sebijik macam burung ni, dia kata 'purple galinulle'. Anyway, kat lombong2 tinggal di Kota Bahru ke Malim Nawar banyak burung ni. Pergilah outing kat sana, best! Saya banyak dapat tangkap species burung kat sana! Thanks Tabib!

sufian yahuza said...

brader tattibau, saya pun rasa dengan pasti ini ialah burung pangling, masa kecik dulu selalu orang tua tangkap buat lauk, tapi sekarang ni dah payah nak jumpa.

Myzul said...

salam..spesis ini namanya Pangling